A megújuló energiafajták közül Németországban a szélenergia, s azon belül is a tengerparti erőművek nagyarányú  térhódítása várható – derült ki a stuttgarti központú  IFUA Horváth & Partners vállalatvezetési tanácsadó cég felméréséből.
 
A kérdésekre válaszoló, a piac 85 százalékát reprezentáló 71 német és osztrák energiavállalat tervei azt vetítik előre, hogy a 2010-es 46 százalék után 2020-ra már 73 százalék lesz a szélenergia aránya a megújuló áramtermelésen belül.   
 
Németországban a zöld energiatermelés gyors térhódítását hozza, hogy a Bundestag tavalyi döntése alapján 2022-ig le kell állítani az atomerőműveket. Az ebből fakadó kiesést ugyanis a német energiacégek nem hagyományos erőművekkel szeretnék pótolni, mert többségük szerint a hagyományos energiatermelés több kockázatot, mint lehetőséget rejt magában.
 
A megújuló energiák mellett egyedül a kapcsolt energiatermelésnek van esélye, amikor az atomerőművek kiváltása miatt új beruházásokat hajtanak végre a német energiavállalatok. A kicsi, decentralizált kapcsolt hőerőművek száma várhatóan megduplázódik 2020-ra.
 
Az offshore szélerőmű-parkok közül az elsőt tavaly év végén kapcsolták rá  a villamos energiahálózatra. A tervek szerint összesen 40 szélerőmű-parkot állítanak majd üzembe az Északi- és a Balti-tenger partjainál, amelyek összkapacitása 2030-ra eléri a 12 ezer megawattot, s ezzel 8 millió háztartás elektromos áram szükségleteit tudják majd fedezni.
 
Németországban a szélenergia előretörése mellett nagy növekedési potenciállal bír az épületek energiatakarékos felújítása is. Nem ilyen gyorsan, de szaporodnak majd az „intelligens épületek” (Smart Home) is, amelyekben központilag szabályozható a világítás, a fűtés-hűtés és akár külön-külön minden egyes intelligens háztartási eszköz is.
 
Jelenleg csak a megkérdezett cégek kisebbsége foglalkozik ezzel, de 2020-ig a többség be akar lépni erre a területre, amelyben elsősorban marketing szempontból látnak fantáziát. A német cégek az egész kontinens kizöldítésében szeretnének részt venni: 2020-ig 64 százalékuk kíván országos projektbe fogni, 32 százalékuk pedig ezt az európai piacon is megtenné.

süti beállítások módosítása