Győr képviselőtestülete a legutóbbi zárt ülésén jóváhagyta egy biomassza fűtőmű létesítésének tervét. A biomassza fűtőmű létesítésével 6,9 millió köbméter földgázt szeretne kiváltani a Győr-Szol Zrt. éves szinten.
 
A zárt ülésen tárgyalt előterjesztés szerint a létesítmény a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. és a Wis Befektetési és Kereskedelmi Zrt. által létrehozott projektcég beruházásában valósulhat meg a Győr-Szol Zrt. tulajdonában lévő ingatlanon, a Győrlakk volt telephelyén, a Régi Szentiváni út közelében.
 
A biomassza fűtőmű hőtermelő kapacitásának optimalizálása érdekében két kazán, egy 8 MW névleges teljesítményű faapríték tüzelésű, valamint egy 5 MW névleges teljesítményű szalmabála tüzelésű kazán – szükség esetén faapríték tüzelés lehetőségével – telepítése valósulhat meg.
 
A tüzelőanyagot a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-től történő erdészeti faapríték beszállítása mellett a Győr-Szol Zrt. által összegyűjtött és kitermelt faanyag biztosítaná. (A szalma a környező mezőgazdasági területekről beszerezhető, de ez utóbbi tüzelőanyag faaprítékkal is kiváltható.)
 
A tervek szerint a biomassza fűtőmű 218 ezer GJ hőt fog a győri távhő-rendszerbe táplálni éves szinten, kiváltva ezzel körülbelül 6,9 millió köbméter földgázt. A biomassza fűtőmű beruházási költsége hozzávetőlegesen 2,5 milliárd forint, amelyhez jelentős pályázati forrást szeretne nyerni a Győr-Szol Zrt. és Wis Befektetési és Kereskedelmi Zrt.

süti beállítások módosítása