Noha mindenki a megújuló energiák egyre nagyobb kiterjedéséről és hasznosságáról beszél, ezek kiszámíthatatlansága miatt továbbra is szükség van a hagyományos szén- és gázalapú erőművekre is.
 
Az úgynevezett „zöldáram” túlkínálata ugyanis nem teszi jövedelmezővé a hagyományos szén- és gázalapú  erőműveket, de még a szivattyús tározókat sem. Ugyanakkor ezekre van szükség ahhoz, hogy el lehessen hárítani a zöldáram-termelés ingadozásait és csökkenését a tél folyamán.
 
Ennek viszont az a következménye, hogy a következő  télen a németeket ellátási hiány veszélye fenyegeti, ami szélsőséges esetekben időszakos áramkimaradásokat idézhet elő – számol be a Die Presse.
 
A veszély olyannyira reális, hogy a német kormány a hét végén kilátásba helyezte, hogy a szén- és gázüzemű  erőművek részére "kikapcsolási tilalmat" rendelhet el, amit az energiagazdálkodásról szóló törvényben rögzítenének.
 
A legjelentősebb probléma, hogy míg a csúcstermelés 13-14 óra között keletkezik (ekkor süt a nap a legintenzívebben), ugyanakkor ilyenkor a kereslet viszonylag csekély. Az áramfogyasztási csúcsok értelemszerűen nem a nyári délutánokon lépnek fel, hanem a szeles, hideg téli estéken.
 
Ilyenkor kell a gáz- és szénalapú erőműveknek beszállniuk a termelésbe. Az elmúlt télen is csak úgy sikerült elkerülni az ellátásban jelentkezhető hiányokat, hogy a gáz- és szénalapú erőművek teljes kapacitással dolgoztak. 
 
Az osztrák áramcégek viszont jól kereshetnek ezen a helyzeten, mivel olcsó német import napenergiát tárolnak, amelyet azután a csúcsidőszakok idején visszatáplálnak a német hálózatba.
 

süti beállítások módosítása