A világ legnagyobb, 339 turbinából álló  tengeri szélerőművének terveit nyújtotta be a napokban a Moray Offshore Renewables a skót kormányhoz. A Moray Firth megépítésének várható összköltsége közel 1600 milliárd forint. Az erőmű 1,5 gigawattos teljesítményével egymillió otthon energiaellátását lesz képes biztosítani.
 
A tervek szerint a Moray Firth az észak-skóciai Caithness partjaitól 21 kilométerre helyezkedik majd el, és lényegesen nagyobb lesz, mint a Londonban, a Temze torkolatánál jelenleg is építés alatt álló 1 gigawattos erőmű.
 
A businessgreen.com beszámolója szerint a kivitelező Moray Offshore Renewables – amely a spanyol Repsol és a portugál EDP Renewables közös cége –  becslése szerint szélerőmű Skócia lakosságának 40%-át láthatná el árammal.
 
Ráadásul a Moray Firth projekt több száz munkahelyet teremthet, a Skóciában évente energiatermelésre felhasznált szén mennyiségét egyharmadával – 2 millió tonnával –, a szén-dioxid kibocsátást pedig akár 4,5 millió tonnával csökkentené.
 
Ha a skót kormány jóváhagyja az erőmű terveit, az építkezés 2015-ben kezdődhet meg, befejezése 2020-ra várható. Skócia az évtized végéig 100%-ban megújuló energiaforrásokból kívánja finanszírozni villamosenergia-ellátását.
 

süti beállítások módosítása