Új szerverközpontot épít az eBay online aukciós platform, és terveik szerint a jövőben a számítógépeket teljes mértékben üzemanyagcellákról üzemeltetné. Ezek azonban még csak a tervek, kérdéses, hogy a Utah államban felépülő centrum mennyire fog zökkenőmentesen működni.

Az eBay beruházásáról először a The New York Times számolt be, és a lap kitért arra is, hogy a projektben az eBay partnere a Bloom Energy lesz, amely 2010 februárjában – az Ebay épületében – mutatta be a Bloom Box nevű üzemanyagcellás megoldását. A két cég azóta is szoros együttműködést mutat, és a jövőben is hasonló kooperációban gondolkoznak. 

A Bloom Energy Server fő egysége az az üzemanyagcella, amely gázokból, például földgázból és biogázból, illetve oxigénből állítja elő az áramot. Egy ilyen 10 x 10 cm-es cella körülbelül 25 watt áramot termel. Az eBay beruházásában is ezt a megoldást használnák fel, a hagyományos áramellátó rendszerekkel pedig kizárólag vészhelyzeti energiaforrásként számolnának. 

A tervek szerint az új szerverközpontban összesen harminc Bloom üzemanyagdobozt szerelnek fel. Bár a megoldás a FedEx, a Wal-Mart, a Kaiser Permanente és az AT&T példáját követi, de ennyi egységet még sehol nem használt a Bloom. 

Vannak, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy épp a mennyiség miatt még nincsenek üzemeltetési tapasztalatok az üzemanyagcellákkal kapcsolatban, ugyanakkor Gary Cook, a Greenpeace IT-elemzője üdvözölte az eBay bejelentését. 

süti beállítások módosítása