A fenntartható fejlődés előmozdításához elengedhetetlen a nemzetközi közösség összefogása – hangsúlyozták az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 tanácskozásának első napján felszólaló állam- és kormányfők Brazíliában.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a konferencia második plenáris ülésén tartott beszédében üdvözölte, hogy az országok megegyeztek abban, hogy kidolgozzák az úgynevezett fenntartható fejlődési célokat. Ezeket a szegénység csökkentéséért, a fenntartható fejlődés, fogyasztás és termelés megteremtéséért fogalmazzák meg.

A világszervezet főtitkára szerint e célok újabb fontos lépést jelentenek majd az alapvetően a szegénység csökkentését szolgáló millenniumi fejlesztési célok után, amelyek határideje 2015-ben jár le. Kiemelte, ideje felülemelkedni a nemzeti érdekeken, és átfogó, hosszú távú jövőképet kell kialakítani.

Mun véleménye szerint itt az ideje a tetteknek, hogy a gyermekeinknek és az unokáinknak ne kelljen Rio+40 vagy Rio+60 tanácskozást tartaniuk. (A Rio+20-at az 1992-es, ugyancsak Rio de Janeiróban rendezett Környezet és fejlődés világkonferenciájának évfordulójára szervezték.)

Az MTI beszámolója szerint a konferencia házigazdája, Dilma Rousseff brazil államfő arról beszélt, hogy országa is igyekszik elvégezni a feladatát, az elmúlt években mintegy negyvenmillió brazilt emeltek át a szegénységből a középosztályba, és 18 millió munkahelyet teremtettek. Brazília emellett a megújuló energiák területén is vezető szerepet tölt be, teljes energiaszükségletének 45 százalékát megújuló forrásokból fedezi.

süti beállítások módosítása