A napenergia népszerűsítése céljából a nyáron a Földközi-tengeren hajózik a Turanor PlanetSolar – jelentették be a szervezők. A napenergia hajtotta katamarán nemrégiben egyetlen csepp üzemanyag nélkül hajózta körül a Földet 19 hónap alatt.A Turanor jelenleg Spanyolország felé tart, miután a dél-franciaországi La Ciotat-i hajógyárban karbantartási munkákon esett át.

A hajó első megállója Barcelona kikötőjében lesz június 10. és 20. között. A Mallorca szigetén lévő  Calviába június 25-én érkezik, és onnan július 6-án indul tovább. Októberben tér vissza a Földközi-tenger medencéjébe.

A katamarán új legénységgel vág neki az útnak. Kapitánya a francia Eric Dumont, másodtisztje pedig Thomas David, aki korábban Új-Kaledónia és Szingapúr között irányította  a hajót.

A 31 méter hosszú és 15 méter széles, 95 tonnás katamarán a világ legnagyobb napelemes hajója; fedélzetén 537 négyzetméternyi napkollektort helyeztek el, melyek napfényes időben óránként 500-600 kilowatt áramot képesek előállítani, egy „teli tank” 300 kilométernyi út megtételére elegendő. A hajó akár 26 kilométeres csúcssebességre is képes, de átlagosan csak 14* kilométeres sebességgel halad. Negyven utas szállítására alkalmas.

A katamarán május elején tért vissza 585 napos világkörüli útjáról, amellyel a megújítható energiaforrásokra akarta felhívni a figyelmet a hajó svájci megálmodója és tulajdonosa, Raphael Domjan, aki maga is részt vett az expedícióban.
 

süti beállítások módosítása