Évi 240 millió liter bioetanolt, és 175 ezer tonna állati takarmányt állít majd elő a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme, amelynek május utolsó hetében tartották az ünnepélyes átadását.

A gyár öt hónappal rövidebb idő alatt és a tervezettnél olcsóbban épült meg. Az üzem alapkövét 2010 augusztusában tették le, a beruházás költsége 214 millió  dollár volt. A Pannonia Ethanol új gyártóüzeme Magyarországon a legnagyobb ilyen létesítmény, sőt a régióban is az egyik legjelentősebbnek számít. Évi félmillió tonna kukorica felvásárlását, és 240 millió liternyi bioetanol előállítását tervezik.

Emellett 175 ezer tonna magas fehérjetartalmú, jó  minőségű, génmódosítás-mentes állati takarmány is készül majd a Duna-parti városban. A termelés már ez év tavaszán elkezdődött, a vállalat már több tízmillió liter fenntartható módon előállított, környezetbarát üzemanyagként felhasználható  bioetanolt értékesített európai partnereinek.

Az ír Ethanol Europe Renewables Limited tulajdonában álló Pannonia Ethanol Zrt. most átadott üzemében nyolcvan embert foglalkoztatnak. Az üzemben használt technológia az Egyesült Államokból érkezett, de az építkezésben és a termelésben elsősorban magyar beszállítókra támaszkodnak.

Mark Turley a Pannonia Ethanol alapító elnöke elmondta, az Egyesült Államokban az üzemanyag-felhasználásnak 10 százalékát teszi ki a bioetanol. A Dunaföldváron is érdekelt Fagen cég ennek hatvan százalékát állítja elő. Emlékeztetett, hogy az EU direktívák Magyarország számára ugyanilyen mértéket írnak elő 2020-tól.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a földvári üzemnek köszönhetően fenntarthatóbb, kiszámíthatóbb lesz a jövő, s hazánkat ahhoz is hozzásegíti, hogy a megújuló energiaforrások terén tett vállalásait teljesítse.

Keresztes Lajos, Dunaföldvár polgármestere az MTI kérdésére elmondta, évi százmillió euró helyi adóra számítanak a cégtől, ami megduplázza a város bevételét, ezzel együtt lehetővé teszi azt, hogy ne kelljen működési hitelt felvenniük, s elkezdjék a meglévő hitelek visszafizetését.

süti beállítások módosítása