A kaposvári fürdő Magyarországon elsőként használ biogázt fűtésre, amely egy 1150 méter hosszú vezetéken érkezik a cukorgyár biogáz-üzeméből. A 106 millió forintos beruházás két éven belül megtérül, mivel a fürdő gázszámlája évente 60 millió forinttal lesz ezáltal alacsonyabb.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a próbaüzem sikeréről beszámolva hangsúlyozta, a kaposvári energiapolitika alapja a diverzifikáció, a verseny és az ellátásbiztonság. Kaposvár  évente 60 millió forintot spórol azzal, hogy biogáz vezetékkel összekötötte a városi fürdőt és a cukorgyár biogáz-üzemét, ennyivel olcsóbban jut hozzá a város a biogázhoz, mint a földgázhoz.

„Célunk az, hogy olyan megújuló energiaforrásokat használjunk, amelyek révén csökkenthető a szolgáltatóktól való kiszolgáltatottságunk, mindezt pedig úgy érjük el, hogy kiszámítható és megfizethető árakat garantálunk a fogyasztóknak" – fogalmazott a polgármester.

A város az elmúlt hetekben a zöldhulladékot is a cukorgyárba szállítja, így segítve a biogáz üzem folyamatos alapanyag-ellátását. Frank József, a városi fürdő igazgatója elmondta, hogy a próbaüzem zavartalan, változást csupán a fizetendő számlán tapasztalnak. A fürdő eddigi legnagyobb költsége az évi százmillióba kerülő fűtés volt, amit június végétől hivatalosan is már 100 százalékban az alternatív energiaforrásból biztosítják.

süti beállítások módosítása