Akár a kétmilliárd jüant is elérheti annak az alapnak az összege, amellyel az energiatakarékos és zöldenergiát használó autók fejlesztéséhez és tömeggyártásához járul hozzá a kínai kormány – írja a Shanghai Daily napilap.

Az átszámolva mintegy 76 milliárd forintra rúgó  alap felállításának fő célja, hogy a központi vezetés  így is csökkentse a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. Csang Sao-csun (Zhang Shaochun) helyettes pénzügyminiszter beszámolója szerint ráadásul az alapot nem csupán átmeneti jelleggel hoznák létre, hanem állandó éves támogatási formát jelentene.

A törekvést segítendő kísérleti jelleggel 25 kínai városban ösztönzik majd a kormányzati hivatalokban, a logisztikai szolgáltató-cégeknél és az autókölcsönzőkben az energiatakarékos és megújuló energiaforrást használó járművek használatát, a nagyobb városokban pedig hibridmotoros buszok közlekednek majd.

Az MTI beszámolója szerint a minisztérium a zöld autók használatát további kedvezményekkel is segítené. Parkolóhelyet biztosítanának azok tulajdonosainak, csökkentenék az elektromos energiaszámlájukat, sőt akár az általuk fizetendő autópályadíj is kevesebb lehet a benzines autót használókénál.

A részletes terveket a minisztérium várhatóan az év második felében közli majd. A központ tervei szerint az évtized közepére félmillió, 2020-ra pedig ötmillió hibrid és elektromos jármű közlekedik majd Kína útjain.

süti beállítások módosítása