A Földközi-tengert is átszelve, immár 2500 kilométeres táv megtételére készül Bertrand Piccard. a Solar Impulse nevű napelemes repülővel. A svájci kalandkereső 2014-re már egy világkörüli utat tervez. Ha sikerül, a Solar Impulse lehet az első repülő szerkezet, amely egy csepp üzemanyag nélkül teljesíti a nagy kihívást.

Az André Borschberg repülőmérnök tervezte gép éppen egy éve, 2011 májusában tette meg első nemzetközi útját, akkor 12 óra alatt jutott el Svájcból, Franciaország és Luxemburg fölött átrepülve, Brüsszelbe. Idén májusban pedig ennél tízszer messzebbre merészkedik: az együléses gép a Pireneusokat és a Gibraltári-szorost is átszelve, Marokkóba indul madridi és rabati leszállással. Úti célja Varzazát, „a sivatag kapuja” lesz.

A Solar Impulse 64 méteres fesztávolságú szárnyain 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére. A gép súlya 1,6 tonna, ebből 400 kilót nyomnak a lítium-akkumulátorok, amelyek az éjszakai repüléshez biztosítják az energiát.

Az óránként 50 kilóméteres sebességgel haladó gép korábbi tesztrepülésein már jól teljesített, helyenként 8500 méterre emelkedve átszelte már Svájcot, és 24 órát töltött a levegőben. Az idei út komoly próbatétel lesz a Piccard- Borschberg párosnak is, a madridi leszállással és cserével együtt, pilótánként 48 órányi repülési időre kell számítaniuk a marokkói átkeléshez.

süti beállítások módosítása