Másfél milliárd forintos beruházással egy biomassza erőmű és a hozzá kapcsolódó hálózat épül Kalocsán, amelyből az önkormányzat intézményei mellett több épület távfűtését is biztosítani tudják.

Kalocsa polgármestere az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a beruházáshoz a kalocsai önkormányzat ötven százalékos tulajdonában lévő Kalocsa-Távhő Szolgáltató Kft. – amely erre a projektre alakult – 750 millió forintot nyert a távhőközpont-és szolgáltatás kivitelezésére kiírt pályázaton. A beruházáshoz szükséges saját forrást bankkölcsönből biztosítják.

A város életében ez lesz az elmúlt húsz év legjelentősebb beruházása, mely a tervek szerint a következő fűtési idényre készülne el. A 4 MW-os biomassza erőmű 2,5 millió köbméter gázt tud kiváltani, mely 15 százalékos megtakarítást eredményez az önkormányzat energiaellátásában.

Török Ferenc polgármester egyben egy mintaprojektnek értékelte a beruházást, mert Kalocsán eddig nem volt távhőszolgáltatás. A hőközpont a kalocsai Szent Kereszt Kórház területén épül fel, ide kerül majd a központi kazán is, és innen indul a távhővezeték-hálózat, amelyre Kalocsa legnagyobb intézményeinek, kereskedelmi és állami egységeinek 80 százaléka csatlakozhat.

Hozzátette: a szolgáltatást az előzetes igényfelmérések és szándéknyilatkozatok szerint igénybe veszi majd a Dózsa György középiskola, a Szent István Gimnázium, a Polgármesteri Hivatal, a kórház, a kalocsai női börtön és az Érsekség több intézménye, így a főszékesegyház, a katolikus iskola és az Érseki Kastély is, de távhővel fűthet majd a rendszer kialakítását követően az ügyészség és a földhivatal is.

A polgármester kiemelte: az erőműhöz szükséges alapanyag biztosítása érdekében már a környező településekkel is felvették a kapcsolatot, így lehetőséget lát arra, hogy a jövő évi közmunkaprogram keretében újabb munkahelyek jöjjenek létre.

süti beállítások módosítása