Az előző évek lendülete után, alaposan csökkent hazánkban a bioetanol felhasználása. Amíg korábban évente mintegy 36 millió liter E85-ös bio-üzemanyag fogyott, addig idén jó, ha ennek a mennyiségnek a 30-40 százaléka. Erről Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke számolt be.

Az etanol iránti igény visszaesése már tavaly év végén jelentkezett, amikor a kormány literenként 40 forinttal emelte az E85-ös üzemanyag jövedéki adóját. Ehhez jött, hogy január elején további 30 forintos jövedékiadó-növelés történt, így összességében egy év alatt 70 forinttal nőtt a bioetanol jövedéki adója. Ez literenként az ÁFÁ-val együtt már 90 forint pluszkiadást jelent a vásárlóknak.

Az adóemelések következtében így mára egyliternyi E85-ös ára – töltőállomástól függően – 300 forint felett, 320-350 forint körül van. Így viszont alig olcsóbb a hagyományos benzinnél, amelynek literjéért átlagban 425 forintot kell fizetni.

Ennek következtében viszont hiányzik az 30 százalék körüli árkülönbség, amely versenyképessé teszi a bioüzemanyagot. Erre azért lenne szükség, mert a kukoricából – illetve más növényekből előállított etanolból – ugyanis az alacsonyabb energiatartalma miatt 20-25 százalékkal többet fogyasztanak az autók, mint benzinből.

Ehhez jön hozzá, hogy a járművek etanolra történő átállítása 40-50 ezer forint kiadással jár. Ha az összes tételt számba vesszük, jól látható, már nem éri meg a környezetbarát hajtóanyaggal közlekedni.

süti beállítások módosítása