Dánia már a 90-es években jelentős lépéseket tett a szélenergia minél nagyobb hasznosítása érdekében. Annak fényében, hogy az ország a Föld egyik legszelesebb és legzöldebb állama, nem csoda, hogy már az ezredfordulón úgy tervezték, 2030-ra az ország energiaszükséglete felét szélenergiából fogja nyerni.

Mostanra ez annyiban változott, hogy szakemberek szerint már 2020-ra megvalósítható a célkitűzés. A dán klíma- és energiaügyi miniszter november végén úgy fogalmazott, hazája 2050-re teljesen függetleníti magát a fosszilis energiahordozóktól.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Dánia 2020-ig szén-dioxid kibocsátását 35 százalékkal fogja csökkenteni az 1990-es szinthez képest. Ugyanakkor a megújuló energiaforrások nagyobb arányú alkalmazása a lakosságtól is nagyobb áldozatokat kíván: egy dán átlagcsaládnak a jelenlegi árszerkezet szerint 2020-ban évi 1700 koronával (229 euróval) kell többet kiadnia energiára.

A szél az egyik legrégebben használt megújuló energiaforrás. Dániának – amely globálisan is úttörőnek számít a szélenergia alkalmazásának elterjesztésében - jelenleg több mint 5000 szélturbinája van, amelyek az ország teljes energiaszükségletének közel 10 százalékát biztosítják.

Tavaly az ország energiaszükségletének már 20,7 százalékát fedezte különféle megújuló energiaforrások segítségével. Ma még azonban mindig a szén Dánia legfontosabb energiaforrása, 44 százalékos aránnyal.

süti beállítások módosítása