November végén az Energiaklub és a Szent István Egyetem Környezet-és Tájgazdálkodási Intézete közösen tartott konferenciát a biomassza felhasználás lehetőségeiről, a finanszírozás kérdéseiről és a tervezés fontosságáról. A résztvevők ezen témákról naprakész információkat kaphattak a helyszínen.

Megtudhatták többek között, hogy egy sertéstelepen előállított biogáz, vagy az erdészeti nyesedék is alkalmas lehet arra, hogy csökkentse az egyre tetemesebbre rúgó energiaszámlákat.

A konferenciáról kiadott közleményből kiderül, hogy a gyakorlati ismeretekre épülő előadásokat Barts Gábor, a Magyar Energia Hivatal elemzője nyitotta meg, aki a bevezetés előtt álló METÁR (megújuló energia-beruházásokat ösztönző termelési támogatás) szabályozási koncepciójával ismertette meg a jelen levő önkormányzatok, szakmai szervezetek és cégek képviselőit.

A Szent István Egyetem munkatársai egy szadai mintaprojekten keresztül mutatták be a tervezés fontosságát, továbbá a nemzetközi COACH BioEnergy projekt eredményeit tárták a nagyközönség elé.

Az ingyenes részvétel mellett zajló konferencián délután konzultációs lehetőség is volt, ahol az érdeklődők három terület 15 szakemberétől kaphattak konkrét, gyakorlati tanácsokat.

A három szekcióban szó esett többek közt a régióban rendelkezésre álló alapanyagokról, illetve arról, milyen finanszírozási lehetőségek közül választhatnak a beruházók, és milyen technológiai megoldások állnak rendelkezésre a biomassza hasznosítására.

süti beállítások módosítása