November elején sajtótájékoztatót tartott Budapesten a Greenpeace Magyarország, melyen úgy fogalmaztak, Magyarországon 2050-re a jelenlegi energiaigényt 27 százalékkal lehetne csökkenteni energiahatékonysággal, és a fennmaradó igény jó részét megújuló energiával lehetne fedezni.

A tájékoztatón a Greenpeace bemutatta a Progresszív Energia Forradalom című, Magyarország fenntartható energiagazdálkodásáról készített tanulmányát, amelyben felvázolják, hogyan lehetne a megújuló energia segítségével kielégíteni az ország energiaszükségletét. Javaslatuk szerint a következő négy évtizedben Magyarországon a legfontosabb szerephez az energiaforrások közül a nap, a szél, a fenntartható biomassza és a geotermikus energia jutna.

Sven Teske, a Greenpeace International energetikai szakértője szerint a gazdaságokat a fosszilis energiahordozóktól mentes működésre kell átállítani. Úgy véli, a megújuló energia iparágban háromévente megduplázódnak a beruházások, tavaly a megújuló energia-ipari beruházások értéke elérte a 211 milliárd dollárt.

Magyarországon kiemelten fontosnak tartják, hogy legyen megújuló energia törvény, valamint a megújuló energia támogatására vonatkozó rendszer felülvizsgálatát is. A sajtótájékoztatón elhangzott, ahhoz, hogy megújuló energiából ki lehessen elégíteni az ország energia szükségletét, növelni kell az energiahatékonyságot, egyidejűleg pedig kevesebb energiát kell felhasználni.

A Greenpeace tájékoztatása szerint a tanulmányt évente frissítik, mert a megújuló energia-termelés technikai fejlődése gyors és egyre olcsóbb. Jelenleg a szélenergia a villamos áram előállításának legolcsóbb módja.

süti beállítások módosítása