A Volkswagen Kraftwerk GmbH nem csak a közlekedésben, hanem az autók előállításának körülményeiben is nyit a megújuló energiák felé. Nemrég ugyanis napelemes energiaellátó rendszer telepítését kezdte el a Transporterek hannoveri gyárában, a Volkswagen Haszonjárművek székhelyén.

A tervek szerint a rendszer a Volkswagen hannoveri gyárának déli tetőfelületén kezdheti majd meg működését. A napelem-cellák modulfelülete 3600 négyzetmétert tesz ki, míg a teljes berendezés a csarnokok tetejének mintegy 10 ezer négyzetméterét veszi igénybe.

A cég vezetői korábban már többször hangsúlyozták, a megújuló energiaforrások kiaknázása a Volkswagen környezetvédelmi koncepciójának alapvető eleme. A hannoveri gyár új napelem-rendszere segítségével mintegy 360 tonna széndioxid kibocsátását tudja éves szinten megelőzni.

A berendezés csúcsteljesítménye 500 kilowatt, amellyel mintegy 120 négyszemélyes háztartás energiaigénye lenne fedezhető. A telepítési munkálatok várhatóan november végére lezárulnak, s december elején már üzembe is állhat az új napelemes áramellátás.

Az autógyártást tekintve a Volkswagen 2010-ben, 13 évvel a Toyota Prius piaci bevezetése után mutatta be első hibrid szériaautóját, a V6-os motorral működő Touareg Hybridet. Az „úttörő” VW hibridakkuja 240 cellából áll, feszültsége 288 V, 1,7 kWh energiát képes tárolni, amiből azonban legfeljebb 2 kilométert gurulhat elektromos üzemben ez a terepjáró.

süti beállítások módosítása