Ásotthalom eddig leginkább templomáról, a Csodarétről és az 1960-as évek végén „kirobbant” boszorkányperről volt híres. A tervek szerint azonban a jövőben az ásotthalmi biomassza-erőmű miatt fognak sokat beszélni a Csongrád megyei településről.

Az önkormányzat az erőmű építésével mondhatni előre menekül, ugyanis úgy szeretnének spórolni az intézményeik fűtésszámláján, hogy azokat az erőmű segítségével fűtenék. Az erőművet 1,5 milliárd forintból építené az önkormányzat, és a tervek szerint jövőre már működne is.

A beruházáshoz 85 százalékos uniós támogatást igényelnek, 10 százalékot német magánbefektetők adnak hozzá, az önkormányzatnak 5 százaléknyi önerőt, vagyis 75–80 millió forintot kell hozzá előteremteni.

Az erőmű mellett egy raktárépület és depó is szerepel az építési tervekben. A mintegy 1000 négyzetméteres üzem a Dalerd Zrt. telepén, a sportcsarnokhoz közel épülne meg. A helyi polgármester szerint a helyválasztás azért is praktikus, mert közel vannak az erdőhöz, ugyanis elsősorban az erdészeti cég zöldhulladékát dolgozzák majd fel.

Az összeaprítás és kemencében történő elégetés után az így nyert hőenergiát a község intézményei és a megyei fenntartású erdészeti szakiskola használná fel. Így kiválthatnák a település gázfűtésének mintegy felét, 30–40 százalékkal kevesebbet költve a fűtésszámlára, sőt a károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökkenne.

süti beállítások módosítása