80 liter alatt a Föld körül

Címkék: magyarország hajó

2011.08.22. 10:35

A Földet már többször körbehajózta magyar sportember. A leghíresebbek talán Fa Nándor és Gál József voltak még a nyolcvanas évek végén. Két újabb kalandvágyó magyar, Blaskovich Ákos és Csák Attila hasonló tettre készül, 540 nap alatt tervezi körbehajózni a Földet, kevesebb, mint 80 liter biodízel üzemanyag felhasználásával.

Expedíciójuknak a "80 liter alatt a Föld körül" elnevezést adták és Tempest nevű, 43 láb hosszú vitorlásukkal szeptember 11-én, a horvát Primosten kikötőjéből indulnak neki a különleges útnak.

Az úton természetesen minimális mennyiségű üzemanyagot használnak majd – ugyanis a kikötőkbe való behajózáskor vagy például a Panama-csatornánál előírás a motor használata -, de a modern technika (napelemek, szélkerék és speciális akkumulátorok) segítségével kizárólag megújuló energiaforrásokat kívánnak felhasználni.

Az egyaránt négy-négy gyermekes 44 éves Blaskovich és a hat évvel idősebb Csák úgy tervezi, az Egyenlítő mellett haladva, 45 ezer kilométert teljesítenének, és 2013. március 15-én érkeznének vissza Primostenbe. A különleges túra célja, hogy felhívják a figyelmet a megújuló energiák felhasználásával a környezettudatos gondolkodásra és a Föld energiakészletének megóvására.

A két vállalkozó szellemű hajós tisztában van vele, a 80 liter üzemanyagot nem lehet biztosra venni, hiszen számos dolog befolyásolhatja a fogyasztást, de igyekeznek a legkevesebbet fogyasztani, minél kevésbé károsítani a környezetet. Terveik szerint az út során 50-60 alkalommal fognak kikötni.

A két hajós – akik nem mellékesen unokatestvérek - korábban az Eliot kategóriában két magyar bajnoki címet is szerzett vitorlázásban. A különleges hajóútra már három éve készülnek, középkategóriás óceánjáró hajójuk átalakítását és felújítását maguk végezték, a munkálatok eddig közel 30 ezer euróba (mintegy8 millió 250 ezer forintba) kerültek.

süti beállítások módosítása