A legnagyobb és legjelentősebb latin-amerikai vállalat, az 1953-ban alapított brazil Petrobras - amely piaci összértékét tekintve a harmadik legjelentősebb olajtársaság amerikai ExxonMobil és a kínai PetroChina után - jelentősen növelni kívánja termelékenységét a bioüzemanyag piacon.

Az állami irányítás alatt álló cég megállapodott a bioüzemanyag-termeléssel foglalkozó vállalattal a BSBIOS-al – amelyben egy hónapja ötven százalékos részesedést szerzett -, hogy a jövőben közös vállalkozás keretében dolgozzanak együtt.

A szerződésnek köszönhetően a két társaság közös termelése éves szinten 300 millió liter bioüzemanyagot jelent majd, és a Petrobras immár évi 710 millió liter bioüzemanyag előállításához szükséges gyártókapacitással rendelkezik.

A Petrobras elnöke, Miguel Rossetto a szerződés megkötésekor kifejtette, hogy ez nem csak az ország déli régióját érintő beruházás, hanem jelenlétük a térségben része a termelés államosítására irányuló stratégiájuknak is.

Tavaly kiterjedt part menti olajkészleteinek feltárására és kitermelésére a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátásával gyűjtött tőkét a Petrobras. A 115 milliárd reálos, közel 70 milliárd amerikai dolláros kibocsátás rendkívül nagy befektetői érdeklődést generált.

A társaság tulajdonában számos olajfinomító és olajszállító tartályhajó is van. A cég fejlett technikai eszközökkel rendelkezik, és ezeknek köszönhetően vezető szerepet tölt be mélytengeri olajkitermelésben.

süti beállítások módosítása