A Hungrana Kft. szabadegyházi gyárában mezőgazdasági hulladékkal működő biomassza kazánokkal váltja ki a földgáz tüzelésű kazánjait. Az energetikai rendszerét Európai uniós támogatással fejlesztő cég a 3 milliárd forint értékű beruházás kétharmadát saját erőből finanszírozza.

A kivitelezési munkák már a nyár elején megkezdődnek, és a tervek szerint egy év múlva helyezik üzembe az új kazánokat. Szakértők kimutatásai szerint, a földgáz tüzelésű kazánok leállításával annyi földgázt takarítanak meg, amennyi elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására.

Az egy év múlva működésbe lépő kazánok mezőgazdasági hulladékokkal, tisztítási hulladékkal, napraforgóhéjjal és melléktermékekkel, (kukoricaszárral, kukoricacsutka- darálékkal), valamint bálázott szálastakarmány-szalmával, energianáddal és fűrészporral üzemeltethetők, s ezeknek a "fűtőanyagoknak" az értékesítése újabb bevételi forrást jelent a termelőknek.

A Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. évente 1 millió tonna hazai kukoricát dolgoz fel termékei előállításához. 2008-ban saját erőből bővítette bioetanolgyártó kapacitását és teljes termelési rendszerét. Az energetikai fejlesztés megvalósítására tavaly nyerte el pályázaton a beruházás költségeinek egyharmadát fedező támogatást.

süti beállítások módosítása