A jövőben, az Európai Unióban csak tanúsítvánnyal rendelkező bioüzemanyag felhasználása támogatható. A 2009-es előírások alapján a bioüzemanyagok felhasználását csak akkor lehet az Európai Unióban anyagilag ösztönözni - például adókedvezménnyel -, ha azok előállítása megfelel a fenntarthatósági kritériumoknak.

A feltételek ellenőrzése miatt hozta létre a német szövetségi élelmiszeripari, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztérium az ISCC rendszert. Ez a termőföldtől a termék felhasználásáig teszi lehetővé a folyamat nyomon követését.

A magyarországi termelőket és előállítókat a német rendszer alkalmazásával tanúsítja az SGS Hungária Kft. Ennek lényege, hogy a bioüzemanyagok - például bioetanol, biodízel-előállításában részt vevő termelők és cégek, többek között megfeleljenek a szigorú környezet-és természetvédelmi követelményeknek.

Kritérium többek között, hogy energetikai céllal termelt növény nem állítható elő volt erdő területén, természetvédelmi területen, vagy korábbi volt vizes élőhelyen. Szintén feltétel a jó mezőgazdasági gyakorlat alkalmazása az energetikai célú növények termőhelyén, és meghatározzák azt is, hogy a fosszilis energiahordozókhoz képest az új - helyettesítő-bioüzemanyag széndioxid kibocsátása 35 százalékkal kisebb legyen.

Ahhoz, hogy egy felvásárló az általa megvett repcét vagy kukoricát bioüzemanyag- alapanyagnak adhassa el, az általa összefogott termelők, legalább 3 százalékának tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Azonban a tanúsítás kifizetődő, hiszen a piacon 3-5, de akár 10 euróval is többet kaphat a tanúsított termelő a repcéért, vagy a kukoricáért tonnánként.

süti beállítások módosítása