Az Egyesült Államok több területén, különböző tanulmányokban vizsgálták, a kukoricából készült etanol-előállítás energiamérlegét. Meglepetésre az eredmények átlaga csupán 1,01 lett. Ez azt jelenti, hogy az előállított etanol energiatartalma mindössze egy százalékkal több, mint amennyi energiát az előállításához befektettek.

Az Environment, Development, and Sustainability (Környezet, Fejlődés és Fenntarthatóság) szakfolyóiratban megjelent írás szerint, az USA több területén is vizsgálták a szakemberek, hogy a befektetett energiához képest mennyi az előállított bioetanol energiatartalma. Meglepetésre széles skálán mozgott a befektetett energiaszint, hiszen amíg Texas egyes részein még a 0,40-es szintet se érte el, addig Nebraskában közel 1,20 volt az EROEI (Energy Return on Energy Invested = Energia-befektetés energia-megtérülése).

A szakemberek az átlag kiszámolása után (1,01) úgy értékeltek, biztosan egyetlen államban sem jelenthető ki, hogy az etanol kukoricából történő előállításának energiamérlege pozitív. Ugyanis az átlagos eredmény azt mutatja, hogy az etanol energia tartalma mindössze egy százalékkal több, mint a befektetett energia.

Szakértők szerint egyes államokban a termesztés során felhasznált energia viszonylag kis mértékben változott, így a termesztés energiamérlegét Amerikában főleg a termés és a felhasznált műtrágya energiatartalma határozza meg.

Ahhoz pedig nem kell matematikai zseninek lenni, hogy rájöjjünk, az etanol előállítása ilyen számok tükrében, lényegében egy nulla végeredményű képlet. Hiszen ugyanannyi energiát nyerünk, mint amennyit felhasználunk, így ebben a formában a "bioetanol" jelentős mértékben nem fogja tudni kiváltani a kőolajat.

süti beállítások módosítása