A Magyar Bioetanol Szövetség ismét felhívja a figyelmet a bioüzemanyagokat érő támadások egyik újabb cáfolatára. Mint ismeretes, az elmúlt években többször fellángolt a vita a bioüzemanyagokról az Európai Unióban, annak ellenére, hogy a belföldön megtermelt megújuló üzemanyagok fosszilis üzemanyag importot váltanak ki és munkahelyeket teremtenek.

Az Ecofys független tanácsadó cég most tanulmányában cáfolta, hogy a környezetbarát üzemanyagok jelentősen megdrágítanák az élelmiszerárakat.

A legfrissebb tanulmány szerint nem a bioetanol miatt drágulnak az élelmiszerek. "A bioüzemanyagok és az élelmiszerbiztonság: kockázatok és lehetőségek" című tanulmány rámutat arra is, hogy az Európai Unió bioüzemanyag-gyártása miatt 2010-ig alig 1-2 százalékkal drágult csak a gabona világpiaci ára.
 
Megvizsgálták a bioüzemanyagok előállításának, a mezőgazdasági termékek világpiaci árának és az élelmiszerbiztonságnak a kapcsolatát különös tekintettel a szegényebb régiókra. A tanulmány magyarázatot ad arra is, hogy a bioüzemanyagok alapját képező mezőgazdasági termények árai nem befolyásolják az élelmiszerek árát, "mivel azok függetlenek a világpiactól".
 
A portfolio.hu cikke szerint a tanulmány megerősíti, a mezőgazdasági termékek árát jelentősen befolyásolja a kőolaj ára, azonban a bioüzemanyagok csökkenthetnék a kőolaj árának növekedését, és a mezőgazdasági termények jövőbeni árát is kordában tarthatnák. A dokumentum rávilágít arra a fontos tényre is, hogy az etanol és a biodízel fehérjében gazdag melléktermékei csökkentik a termőföldek leterheltségét, amit az Európai Parlament és több fontos civil szervezet is vitatott a korábbiakban.
 
Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) elnöke elmondta, a tanulmány meggyőző válasz mindazon félreértésre és tévedésre, amelyek az előállítás és az élelmiszerárak körül alakultak ki. A szakember szerint a megújuló üzemanyag, az etanol miatt nem lesz áremelkedés, előállítása nem veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot, és nem okoz éhínséget sem. Több tényező is befolyásolja az élelmiszerárakat, ezért a politikusoknak különbséget kell tudniuk tenni aközött, hogy mi tesz jót Európának és mi okozza az éhezést a világban.
 
Az MBSZ elnöke kiemelte, Magyarország számára határozott előny a bioüzemanyagok térnyerése. Hazánk adottságai lehetővé teszik, hogy bioetanolt állítsunk elő, csökkentve ezzel importfüggőségünket, munkahelyeket teremtsünk, és új bevételekhez segítsük hozzá a mezőgazdaságot.

süti beállítások módosítása