Miközben Kína megbüntetése napelemeinek exportdömpingje miatt még napirenden van, több jelentős szakértői vélemény Kínát állítja példának a megújuló energiák hasznosításában. A Világbank szerint Kína első helyen áll abban, mennyire tudta a megújuló forrásokra alapozva növelni energiatermelését, és mekkora mértékben tudta emelni energiatermelésének hatékonyságát

A Világbank a napokban tett közzé egy jelentést a megújulókkal kapcsolatos fejlődésről és ebben megállapította, Kína azaz ország, amely, miközben a legnépesebb állama és legnagyobb energiafogyasztója Földünknek, első helyen áll abban is, mennyire tudta a megújuló forrásokra alapozva növelni energiatermelését. A tisztajövő.hu cikkéből kiderül, az ázsiai ország abban is vezető helyre került, hogy milyen mértékben tudta emelni ilyen energiatermelésének hatékonyságát.

Ennek kapcsán a pénzügyi szervezet felhívja a figyelmet, 2011-ben indult el az ENSZ mellett a világbank kezdeményezésére az a törekvés, hogy a megújulók részarányát globális szinten 2030-ra a jelenlegi 18 százalékról 36 százalékra kellene növelni és hasonló mértékben, azaz duplázva kellene ugyanezt „hozni” az energiahatékonyság növelésében is.

Az EU és a WWF(Természetvédelmi Világalap) klímapolitikai szakértője az Euronews hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy az EU-nak a megújulók terén nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie. Kezdve ezt az energiatakarékossággal, majd növelve a megújuló források felhasználását, s az ezzel kapcsolatos foglalkoztatottságot is.

Európában ezen a területen egymillió embert foglalkoztatnak, de fel lehetne menni tíz év alatt a 2 és fél milliós létszámra. A Kína elleni dömpingvádak kapcsán megjegyezte, Európa azt kockáztatja, hogy lemarad a megújuló energiák terén.

A  kínai kereskedelmi minisztérium szerint, az Európai Unió által javasolt büntetővámok kivetése a kínai napelemekre, súlyosan fogja rontani a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat. A miniszter ennél messzebb is ment, úgy véli, kereskedelmi háború veszélye fenyeget.

süti beállítások módosítása