Értékesítené 9 amerikai államban meglévő 16 szélerőmű-parkját a British Petrol, részben azért, hogy törleszteni tudja a 2010-es olajkatasztrófa miatt eddig kirótt több tízmilliárd dolláros büntetéseket. Az olajtársaság ezen túl így akarja leépíteni a megújuló energia beruházásait, hogy a jövőben jobban tudjon az olaj és gázprojektjeire koncentrálni.
 
A Reuters értesülése szerint a BP 1,5 milliárd dollárért  válna meg a 16, összesen 2500 MW kapacitást nyújtó szélerőmű egységétől.  A mostani lépésével együtt eddig 38 milliárd értékben adott túl, vagy tervez túladni eszközein. Bob Dudley vezérigazgató vezetésével a cég 2011 decemberében kivonult a különböző napenergia-projektekből, sőt a megújulók portfólióját gondozó vállalkozásának, a BP Alternative Energy-nek a központját is bezárta.  
 
A brit vállalat lépése összhangban van a többi olajtársaság utóbbi időszakban látható azon törekvéseivel, hogy csökkentsék a megújuló energiára fordított beruházásaikat. A BP már tavaly is kihátrált egy megújulókkal kapcsolatos projekt mögül, amikor a cég vezetése úgy döntött, mégsem építenek második generációs bioetanol-üzemet az Egyesült Államokban és a részvényesi érdekeket jobban szolgáló beruházásokba fordíthatják a Floridába tervezett üzem felépítésére szánt 250-300 millió dollárt.
 
Az investor.hu cikkéből kiderül, a nagyobb olajtársaságok nagyjából egy évtizede kezdtek jelentősebb összegeket fordítani megújuló energia beruházásokra, azonban az erre a területre irányuló kormányzati támogatások bizonytalansága és kiszámíthatatlansága miatt szép lassan elkezdtek "visszavonulót fújni". És ez valószínűleg így is lesz mindaddig, amíg az olaj és gázprojektek magasabb megtérülést biztosítanak az olajcégek számára.

süti beállítások módosítása