Ha Helsinki önkormányzata megtalálja a módját, 2015-re az óvodákban felszolgált ételek 50 százaléka ökológiai gazdálkodásból származó lesz. A finn fővárosban található óvodákban már most is egyre több étel származik hasonló gazdálkodásból. A projekt több célt is szolgál.

Ezzel nem csupán egészséges táplálékhoz juttatják a gyerekeket, de fejleszteni akarják a fogyasztói tudatukat is. Ennek érdekében nem egyszerűen felszolgálják a bioételeket, hanem el is magyarázzák a gyerekeknek, hogy mit esznek.

Emellett megtanítják őket arra is odafigyelni, hogy honnan származnak az általuk fogyasztott élelmiszerek. Jelenleg egy átlagos finn óvodai reggeli kenyérből, felvágottból, gyümölcsből, tejből és kásából áll. A skandináv országban az emberek egyre környezettudatosabbak, és az európai élelmiszer-botrányokról hallva egyre több szülő aggódik gyermeke tápláléka miatt.

Az elmúlt két esztendőben Helsinki önkormányzata 400 ezer euróval támogatta az óvodai étkeztetést.  Ezzel is hozzájárulva  a városvezetés által 2011-ben kezdeményezett programhoz, amely azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy 2015-re az óvodákban felszolgált ételek 50 százaléka ökológiai gazdálkodásból származzon.

A finland.hu cikkéből kiderül, a projekt célja a népesség egészségi állapotának javítása a fenntartható fogyasztás támogatásával már a korai életkorban, és a gyermekek tudatosságának növelése az elfogyasztott élelmiszer származását illetően.

Jelenleg az óvodai menü alapanyagainak 12-15 százaléka származik ökológiai gazdálkodásból. Ezt az arányt szeretnék tovább növelni, ám a bionyersanyagok hiánya, az értékesítési lánc hiányosságai és az emelkedő költségek lassítják a bioélelmiszerek fogyasztásának terjedését.

Míg a biogabonák, a búza, a zab, a gabonapelyhek és a tésztafélék bőségesen rendelkezésre állnak, viszont a hús, a tejtermékek, a szezonális zöldségek és gyümölcsök nem. A kis kiszerelés is nehézséget okoz az intézményekben. Jelenleg Finnországban a megművelt területek 9 százalékán folyik biogazdálkodás, amelyet a kormány 20 százalékra kíván növelni 2020-ra az Organic 20/2020 elnevezésű projekt keretében.

süti beállítások módosítása