Vancouver az elmúlt évek felmérései alapján a világ egyik legélhetőbb városa, zsinórban ötször lett az Economist listájának első helyezettje. Kanada harmadik legnagyobb városa élen jár a legkülönbözőbb alternatív erőforrások használatában is, legyen szó vízerőművekről, vagy más megújuló energiaforrásokról. De nem érik be ennyivel, 2020-ra azt szeretnék elérni, övék legyen a „legzöldebb város a világon” cím is.
 
Vancouver olyannyira komolyan veszi ezt a célkitűzését, hogy száz éves tervet készített a zöld jövőért. Jelenleg a város hulladékának 55 százalékát dolgozzák fel újra, 2020-ra pedig várhatóan 40 százalékkal csökken majd a hulladékmennyiség. A levegő jobb minőségéről 200 park közel 1,6 millió fája gondoskodik, tíz éven belül pedig a város minden lakójának lehetősége lesz arra, hogy maximum öt perces sétával zöld területre érjen.
 
Az 560 ezer lakosú kikötőváros vezetősége 1996 óta arra is nagy hangsúlyt fektet – együttműködve a nagy cégekkel – hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását. A fejlett tömegközlekedésnek, a közel 248 mérföldnyi kerékpársávnak, és a telekocsi programoknak köszönhetően, itt a legalacsonyabb az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás összehasonlítva a kontinens más nagyvárosaival.  Ennek ellenére 2020-ra további 33 százalékkal szeretnék csökkenteni a kibocsátást, amit többek között a zöld építészeti szabályzatok szigorításával kívánnak elérni. Továbbá ösztönzik a modern, energia-hatékony beruházásokat és a megújuló energiaforrások használatát.
 
A másik kiemelt terület, ahol Vancouver még bőven tud fejlődni, az elektromos járművek használata. Becslések szerint legfeljebb húsz darab ilyen jellegű autó jár az utcákon, ez a szám pedig meglepően alacsony. Ebben valószínűleg közrejátszott az eddigi korlátozott elérhetőségük is, idén ősszel azonban több új töltőállomást, és más beruházásokat is eszközölnek a népszerűsítésére.

süti beállítások módosítása