Elkészült és már üzemel is a Volkswagen napelem-parkja a Tennessee államban található Chattanooga-i gyárban. Ez a legnagyobb olyan létesítmény Észak-Amerikában, amely egy autógyárat lát el. A gyár már 2011-ben megszerezte a LEED Platina minősítését, és a hétenjanuár végén bejelentették, hogy elkészült a 9.5 megawattos napelempark is.

A „Volkswagen Chattanooga Solar Park” névre hallgató beruházás a gyár energiaigényének 12.5%-át fedezi, ha az teljes erőbedobással üzemel, míg üzemen kívül a teljes ellátást biztosítja. A panelek 13 hektárnyi területet foglalnak el, de a teljes park összesen 25 hektáron terül el, és ezzel a legnagyobb egyedülálló napelemes létesítmény Tennessee államban, egyben a legnagyobb olyan napelem-park az Egyesült Államokban, melyet egy autógyár ellátására használnak.

A tisztajövő.hu cikke szerint összesen 33 600 panel található benne, amelyek összesen 9.58 megawattnyi áramot termelnek. A park létrejöttével jelentősen csökken a gyár szén-dioxid-kibocsátása is, a jövőben évente 6,675 tonnával csökken a CO2 terhelés, vagyis annyival, ami 360 háztartás kibocsátásával egyenlő.

A VW tavaly 152,546 darab Passatot készített a gyárban, ami jócskán meghaladta az eredetileg kitűzött 145-öes darabszámot, - és mindezt ez első olyan évben, amikor teljes üzemben működött.

Frank Fischer, a Volkswagen Group of America ügyvezetője az ünnepélyes átadáson elmondta, roppant büszkék rá, hogy az összes autógyártó közül Észak-Amerika legnagyobb napelem-parkját üzemelhették be. Az ügyvezetője szerint ez a park egy újabb bizonyítéka a Volkswagen környezetvédelmi elkötelezettségének, amelyet világszerte tanúsít, és a Think Blue név alatt fut.

A tervek szerint a gyár filozófiája széles körben ösztönzést jelent a Volkswagen többi üzemének is, hogy a jövőben hatékonyabban használják fel az energiát, az anyagokat, és a vizet, miközben minél kevésbé terhelik a környezetet.

süti beállítások módosítása