Európa és az USA is törvényekkel ösztönzi az alternatív üzemanyagok térhódítását az olajfüggőség csökkentése érdekében. A növényi alapú üzemanyag-előállítás azonban drasztikus élelmiszerár növekedést idézhet elő.

Az Egyesült Államok megújuló üzemanyag szabványa értelmében egyre nagyobb mértékben kell megjelenni a bio-komponensnek az üzemanyagokban. Ennek elsődleges célja, hogy csökkenjen a fosszilis üzemanyagoktól való függőség és a szén-dioxid-kibocsátás. Európában hasonló irány figyelhető meg, 2020-ra az üzemanyagoknak 10%-os bioüzemanyag részaránnyal kell rendelkezni.

Az ugrásszerűen megnövekvő kereslet már Európában is jelentős élelmiszerár-emelkedést okozott, de a legfőbb beszerzési források Közép- és Dél-Amerikában találhatók, hiszen a globális világban az alapanyagot ott termesztik, ahol a legolcsóbb. Svédország - mint az egyik legnagyobb európai bioetanol-felhasználó -, szükségleteit legfőképpen Brazíliából származó importtal elégíti ki.

Guatemalában a fejlett országok zöld fordulata azonban súlyos következményekkel jár az ország lakosságára, számolt be róla a New York Times írása. Az ország étrendje ugyanis alapvetően kukorica alapú, ennek ára pedig rendkívül megdrágult az utóbbi három év során. Erre jó példa, hogy amíg korábban 15 centért 8 tortillát lehet vásárolni, ma már csak négyet.

A cukor szintén a duplájára drágult, míg a tojás ára már a háromszorosára nőtt. Ennek oka, hogy a csirkéket is kukoricával etetik. Guatemalában a gyerekek körülbelül 50 százaléka alultáplált, ez az arány az ENSZ adatai szerint a negyedik legmagasabb a világon.

A helyi termelők alig találnak földet, ahol kukoricát termelhetnének, ugyanis a földeken, ahol korábban kukoricát termesztettek, most cukornád-ültetvények találhatók, az ebből előállított bioetanolt pedig exportálják. A legnagyobb földbirtokosok inkább a bioüzemanyag-vállalatokkal kötnek hosszú távú bérleti szerződéseket, ugyanis ez jövedelmezőbb, mint a földeket helyi termelőknek bérbe adni.

süti beállítások módosítása