Vezetékes földgáz helyett tavaszra már biomassza kazán biztosítja a meleget a maroslelei tökmagolaj-üzemben. A beruházást egy 11 millió forintos sikeres pályázat teszi lehetővé, amelynek keretében 2 ember foglalkoztatását is meg tudják oldani novemberig. Az új kazánt szalmabálával vagy a közmunkából, ároktisztításból származó gallyakkal és egyéb száraz növényi részekkel lehet majd fűteni. Az újdonságtól az önkormányzat jelentős
költségcsökkentést remél.

A megbízást a tökmagolaj-mintaüzem felépítésére egy makói kivitelező, a Földesi Épker Kft. nyerte el közbeszerzési eljárásban. A falu egy határokon átnyúló uniós pályázat révén valósíthatja meg a beruházást – Mórahalom, Kistelek és a romániai Zsombolya, illetve Csongrád és Temes megye önkormányzatával közösen pályáztak. Maroslele 62 milliót nyert, amihez az önkormányzat 5 százalékos önerőt tesz hozzá.

A kis gyárban napi 240-300 kiló tökmagot fognak feldolgozni, és kezdetben várhatóan 5-6, később tucatnyi ember kap itt munkát. Elsősorban a helyi igényeket tudja majd kiszolgálni, valamint egyfajta oktató- és bemutatóhelyként működik, de a lelei gazdák is jól járnak, ha a vetésforgójukba illesztik a tököt. Az előállított étolaj különleges lesz, mert helyben termesztett fokhagyma gerezdjeivel ízesítik majd.

A polgármester, Martonosi György elmondta: az üzem 300 négyzetméteres épülete a tervek szerint 2013 májusára készül el a falu szélén, és már idén elindulhat a termelés is. Az építési költség 54 millió forint lesz, a többi pénzen veszik a gépeket, berendezéseket.

Az élelmiszer.hu tudósításából kiderül, a gyárat úgy építik meg, hogy kapacitását, illetve az előállított termékek skáláját a későbbiekben bővíteni lehessen. A végső cél, hogy a gyár mellett legyen egy zöldség-gyümölcs lerakat is, ahol a helyi gazdák saját terményeiket árulhatják.

süti beállítások módosítása