Az Egyesült Államok eddig is élen járt a megújuló energiák felhasználásában, és vezető szerepét a jövőben sem szeretné feladni. Ennek érdekében 2013 nyarán Maine partjainál megkezdik első úszó szélturbinájának tesztjeit. A helyszín nem véletlen, hiszen a Maine-öböl 156 gigawattos szélenergia-potenciállal bír.

Az úszó turbinák alkalmazása már az Egyesült Királyságban épülő Round 3 szélerőműnél is felmerült, és 2012 elején megkötött amerikai-brit tiszta energiákról szóló megállapodásban is szó esett róla.

A tervek szerint az Egyesült Államok 5 gigawattos kapacitású szélerőművet hozna létre Maine partjainál. Ez azonban nem egyik napról a másikra történne, a 2030-ra tervezett átadás, körülbelül 20 milliárd dolláros költségekkel járna, és rengeteg munkahelyet teremtene.

Habib Dagher, a Maine-i Egyetem munkatársa szerint a Maine-nél fújó szelek 150 nukleáris erőmű teljesítményével megegyező mennyiségű energiát termelhetnek. A businessgreen.com cikke szerint sikeres tesztelés esetén 2015-2017 között egy kisebb, 12 megawattos kísérleti projekt veszi kezdetét, két, egyenként 6 megawattos turbinával. Ezek előfutárai lehetnek egy 500 megawattos, 80 turbinával üzemelő park kiépítésének.

süti beállítások módosítása