Az Európai Parlament Kutatási- és Energiaügyi Bizottságának döntése értelmében 6 milliárd eurót fognak szétosztani a megújuló energiaforrásokra, az energiahatékonyságra, az okos hálózatokra és tárolásra koncentráló kutatási tevékenységekre.

Ez az adat szinte biztosra vehető, miután  Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke november végén bejelentette, hogy nem lesz további egyeztetés az Európai Tanács és az Európai Parlament képviselői között az Európai Unió 2013-as költségvetéséről.

A következő energiakutatási költségvetés háromnegyedét adja a most megszavazott 6 milliárd euró. A Horizon 2020 program keretében összesen 80 milliárd eurót költenek kutatás-fejlesztésre.

Vilma Radvilaite, az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) tanácsadója szerint az EP-képviselők végre megértették, mennyire fontosak a megújuló energiaforrások az EU gazdasági növekedéséhez, technológiai vezető szerepének megtartásához, az éghajlatváltozás elleni sikeres harchoz, és hogy a megfelelő K+F finanszírozás mindehhez alapvető fontosságú.

süti beállítások módosítása