A bioetanol az elmúlt években egyre növekvő népszerűségnek örvendett. Azonban a kezdeti nagy öröm után, manapság már egyre keserűbb szájízzel töltik tele a tulajdonosok az arra alkalmas autóikat.

A 2008-as és 2009-es években egyértelműen növekvő kereslettel büszkélkedhetett a megújuló energiaforrásként betörő E85, ami a tapasztalt túlfogyasztás ellenére még mindig markáns, mintegy 30-40 %-os árelőnyével sokak érdeklődését felkeltette.

Mivel az Európai Unió megszabja az aktuális megújuló energiák felhasználásának arányát, az E85 mindenképp jól jött, cserébe a nem fosszilis tartalom nem kapott jövedéki adóterhet, csupán a 15 % benzint sarcolták meg. Ezt a folyamatot torpedózta meg a kormány 2011-ben egy törvényjavaslat segítségével, amely szerint literenként az etanol 40 Ft-os adótartalommal terhelődik.

Ezzel a lépéssel egyik pillanatról a másikra eltüntette az alacsonyabb árból és túlfogyasztásból számolt előnyt. Az autopult.hu adatai alapján 2010-ben a 19,2 Ft-os literenkénti jövedéki adóval terhelt és 8 forint áfával sarcolt E85-ből 36,2 millió liter fogyott el, aminek hála az ország összesen 2,5 milliárd forintos bevételhez jutott. 2011-ben már 39,2 millió litert tankoltunk itthon, immáron 23,9 Ft-os jövedéki adóval és 63 Ft-os áfával, ennek eredményeképp 3,4 milliárdos bevételt termelve az államnak.

Idén a jövedéki adó megbolygatásának köszönhetően –nyolc hónap adatai alapján a teljes évre kalkulálva az eladott mennyiség 3,6 millió liter lesz, azaz kevesebb, mint a tizede az eddig értékesített mennyiségeknek. Ezt pedig a bevételi oldalon - a 77,5 forintos jövedéki adóval és a 72 forintos áfával - is csupán 0,5 milliárd forintnyi adóbevételt jelent az államnak

Magyarán a nagyobb arányú adótartalom ellenére a bevétel csupán a töredéke a korábban eladott mennyiségből befolyónak.

süti beállítások módosítása