Az Európai Bizottság új korlátok közé  kívánja szorítani a bioüzemanyag mezőgazdasági termelését a klímavédelemre és az élelmiszerellátási biztonságra gyakorolt negatív hatása miatt.
 
Günther Oettinger energiaügyi biztos és Connie Hedegaard éghajlat-politikai biztos október közepén benyújtott közös előterjesztésében az uniós klímavédelmi célok elérésében az élelmiszer-ipari alapanyagként is szolgáló növények üzemanyag-termelési célú termesztésének visszaszorítását javasolta.  

Az üzemanyag-felhasználásra az EU 10 százalékos megújuló energiaforrás-részarányt tűzött ki célul 2020-ra. Az új javaslat szerint ennek csak a fele, legfeljebb 5 százalék származhatna élelmiszer-ipari felhasználásra is alkalmas növényi termékekből.Bár az első generációs bioüzemanyagok előállítását nem állítják le, a korlátozás célja, hogy hogy ezzel is serkentsék az alternatív, ún. második generációs, azaz nem élelmiszernövényből, hanem pl.: hulladékból, algákból vagy szalmából előállított bioüzemanyagok kifejlesztését, mivel ezek nem vesznek el termőterületet sem a mezőgazdaságtól, sem pedig ökológiailag fontos erdőktől vagy mocsárvidékektől.
 
Nemrégiben végzett tudományos vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a földhasználat közvetett megváltozását figyelembe véve, az élelmiszer- vagy takarmánynövény alapanyagú bioüzemanyagok termelése végső soron ugyanannyi kibocsátással járhat, mint az általuk helyettesíteni kívánt fosszilis üzemanyagok használata.
 
Jóllehet az előterjesztett javaslat nem érinti a tagállamok azon jogát, hogy pénzbeli ösztönzőkkel támogassák a bioüzemanyagok előállítását, a Bizottság véleménye szerint 2020 után csak a jelentős kibocsátás-csökkenést lehetővé tevő és nem élelmiszer- vagy takarmánynövényből készülő bioüzemanyagokat kellene támogatásban részesíteni.
 
„Az éghajlatváltozással szembeni eredményes küzdelem csak a valóban fenntartható bioüzemanyagok használatával lehetséges, ezért csak olyan bioüzemanyagokba érdemes pénzt fektetnünk, amelyek a kibocsátások tényleges csökkenését eredményezik, és nem jelentenek konkurenciát az élelmiszereknek.” – nyilatkozta Connie Hedegaard.

süti beállítások módosítása