Bhután 100 százalékig bio lenne

Címkék: bioenergia

2012.10.29. 10:17

Bhután, a himalájai királyság újabb célt tűzött ki maga elé, 10 éven belül a világon elsőként kíván "100 százalékosan bio mezőgazdaságot" teremteni. A két ázsiai óriás, Kína és India közé ékelődő, buddhista többségű kis ország, amely hosszú időn át a külvilágtól elzárva élt, eredeti módon kezeli a gazdasági fejlődés kérdését, a környezet védelmére és a jó életérzésre koncentrál.

Fejlődési modelljében a bruttó hazai termék (GDP) helyett mértékül választott Bruttó Nemzeti Boldogság gondolatát az ENSZ-ben is ismertették, és azt európai, köztük francia és brit vezetők is méltatták. Bhutánban 1999-ig a televíziózást sem engedélyezték, ezt az ősi hagyományok megőrzésének és a külföldi befolyás elleni védekezésnek a fontosságával indokolták.

Az ország legújabban meghirdetett célja ismét az eredetiségre való törekvést fejezi ki. Az elkövetkező évtizedben fokozatosan megszüntetik a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban, hogy az alapvető élelmiszereket – burgonya, búza, gyümölcsök – 100 százalékosan biová tegyék.     

Bhután 700 ezres lakosságának kétharmada az ország déli részének termékeny síkságain, a hegyvidékeken és az északi mély völgyekben él. Az ország nagy részét erdőségek borítják, földjének alig 3 százalékát művelik meg. A parasztok többsége eddig is az avart vagy a komposztot használta természetes trágyaként.

A völgyekben, így abban is, amely az álmos településnek tűnő fővárost veszi körül, egy más módon csak igen nehezen eltávolítható gyomnövény irtására alkalmaznak vegyszert. Mivel kevés a mezőgazdasági munkaerő, erre nagy szükség van, ezért az átálláshoz ezt a problémát is meg kell még oldani. "Stratégiánk a fokozatosságra alapozódik. Senki sem válhat egyik napról a másikra biová" – ismerte el Pema Gyamtsho mezőgazdasági miniszter, megjegyezve, hogy a kormány még tavaly meghozta erre vonatkozó döntését.

A programnak ezzel együtt már vannak eredményei: például a thaiföldi luxusszállodák szívesen vásárolják a hazainál olcsóbb bio zöldségeket Bhutanból. Míg Japán ritka gombákat importál a miniállamból, Amerika pedig bio rizst.

A bio élelmiszerek piaca és magas ára főleg a kis országok számára vonzó – mondta az AFP-nek Nadia Scialabba, az ENSZ  mezőgazdasági és élelmezési szervezetének szakértője. Ezek az államok a tömegtermelésben nem versenyképesek, de szeretnének azzá válni a minőség tekintetében – fejtette ki. Az ágazat kutató intézményeinek becslése szerint 2010-ben a biotermékek forgalma 44,5 milliárd euró volt a világpiacon.

süti beállítások módosítása