Európai rekordot jelentő, 540 megawatt beépített teljesítményre emelkedett egy új turbina üzembe helyezésével a hét végén a romániai Fekete-tenger partján, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) által felépített Fantanele-Cogeleac szélerőmű-park teljesítménye.
 
A már működő szélerőmű-parkot az év végéig befejezik, s végső beépített teljesítménye eléri a 600 megawattot. Európa legnagyobb szélerőmű-parkjának eddig a skóciai Whitelee számított, amelyet a spanyol Iberdrola társaság működtet. Beépített teljesítménye az idei bővítés után 539 megawatt.
 
"A romániai szélerőmű-park az Egyesült Államok hasonló parkjai mellett a legnagyobb a világon" – állítja Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója. A Fantanele-Cogeleac szélerőmű-park az idei első kilenc hónapban 655,9 gigawattóra villamos áramot termelt, ami 600 ezer romániai háztartás áramszükségletét fedezi.
 
A CEZ a szélerőmű-park projektjét 2008-ban vette meg a Continental Wind Partners LLG csoporttól. Az első  turbinát 2010-ben helyezték üzembe. A Fekete-tenger melléki szélerőmű-parkban összesen 240, egyenként 2,5 megawattos teljesítményű turbina fog működni. A most üzembe helyezett a 216. a sorban.
 
A beruházás összértéke 27,5 milliárd korona, azaz 1,1 milliárd euró. Az idei első félévben a CEZ bevétele a szélerőmű-parkban megtermelt áram eladásából 0,7 milliárd koronát tett ki – közölte a cseh energetikai csoport.
 
A CEZ bejelentette, hogy további szélerőmű-park építési tervei vannak Lengyelországban is. A Bloomberg beszámolója szerint a cég ég tavaly decemberben többségi részesedést szerzett a legnagyobb lengyel szélerőmű-építő vállalatban, az ECO-WIND Construction Polandban, amelynek portfóliójában 15 szélerőmű-projekt szerepel, összesen mintegy 700 megawatt teljesítménnyel.

süti beállítások módosítása