A legújabb kormányzati statisztikák alapján Dánia vezető szerepet tölt be a megújuló energiák felhasználása terén. A skandináv ország 2011-ben a szükséges elektromos áram több mint 40%-át megújuló energiaforrásokból állította elő.
 
A Dán Energiaügynökség adatai szerint a megújuló  energiák részesedése a teljes energiafogyasztásból 2010-hez képest 2,5%-kal, 22,1%-ról 23,6%-ra nőtt. Ennek legfőbb oka, hogy rengeteg új szélerőművet telepítettek az országban, amelyeknek köszönhetően a belső áramfogyasztás 40,7%-át megújuló forrásokból láthatják el.
 
A dán kormány 2008-ban fogadta el azt a célkitűzést, hogy a teljes energiafelhasználás 20%-át megújuló energiák segítségével biztosítják 2011-re. Mint a fenti adatok bizonyítják, ezt sikerült alaposan túlteljesíteniük.
 
A jelentés alapján az energiafelhasználás mértéke 0,9%-kal csökkent 2011-ben, ami illeszkedik abba az energiahatékonysági trendbe, amely 2006 és 2011 között összesen 6,6%-os visszaesést jelentett, lényegesen meghaladva az eredeti, 2%-os csökkentésre irányuló terveket.
 
A szélenergia mellett a napenergia a másik zászlóvivő a megújuló energiák terén az egyetlen szárazföldi szomszéddal rendelkező királyságban. Dánia napenergia kapacitása ugyanis az elmúlt két évben százszorosára nőtt, minden hónapban 36 megawatt energia termelésére képes napelemet telepítettek az országban. 2020-ra várhatóan elérik az 1 gigawattos kapacitást.

süti beállítások módosítása