Az Aston Lloyd Biocommodities vállalat szerint a bio-üzemanyagok gyártására sürgősen találni kell egy etikailag elfogadható – azaz élelmiszer alapanyagot nem elvonó – növényt. Véleményük szerint erre a célra a jatropha látszik leginkább alkalmasnak.
 
A jatrophának százhetvenöt változata van. Egyes fajtái fákká nőnek, de akadnak olyanok, amelyek alacsony bokrok maradnak. Ennek a többnyire vadon termő trópusi növénynek a magvai 25-35 százalék olajat tartalmaznak, és az ültetvényezését a szakértők kereskedelmi és ökológiai szempontból egyaránt ajánlják.
 
Eddig ugyanis semmire sem használták ezt a gyenge talajokon is könnyen termeszthető, szinte magától növő, élelmiszer-alapanyagot nem termő, tehát az élelmiszernövényekkel a területért egyáltalán nem versenyző, erősen szárazságtűrő növényt.
 
Biodízel alapanyagnak a lédús jatropha curcas magjai a legalkalmasabbak. A derékmagasságúra növő bokor mogyoró  nagyságú magjainak átlagos olajtartalma 34 százalékos. Egy hektárnyi ültetvényen 1,5-2 tonnányi mag termelhető, amelyekből 540-650 liter olaj préselhető ki. A többször is termő jatropha curcasból hektáronként évente akár több ezer liter olaj is nyerhető, mindez az egyre dráguló kőolaj árának potom harmadáért.
 
A jatropha felhasználása leginkább Indiában elterjedt, ahol olajával világítanak, főznek, szerkezeteket kennek, és már régen használják biodízelként is. A Bombay és Delhi közötti vasútvonal dízelmozdonyai közül minden ötödiket a kőolajjal kevert jatropha-olaj hajtja.
 
Ugyanakkor több környezetvédő szervezet is kifogásolja a jatropha ültetvények létrehozását. „Számításba véve a gyártással és feldolgozással járó széndioxid terhelést a jatropha kétszer, vagy akár hatszor nagyobb szennyezést jelentene a fosszilis üzemanyagokkal szemben” – jelentette ki az ActionAid.
 
Bár az ENSZ Környezeti Programja is 2009-ben úgy találta, hogy a jatropha hozzájárulhat az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez, ha művelés alól kivont területeken termesztik. Amennyiben azonban a művelés hatására változás történik a talajhasználatban, akkor ennek az ellenkezője történik és elvesznek a zöld szempontok – figyelmeztetnek a környezetvédők.

süti beállítások módosítása