A világon eddig egyedülálló vállalkozásba kezdett egy skót whiskygyártó cég. A lepárló üzemben keletkezett melléktermékeket bio-üzemanyaggá dolgoznák fel. A kísérleti eljárás során a biobutanol előállításához szükséges technológiát a Tullibardine az edinburgh-i Napier Egyetem Bio-üzemanyag Kutatóközpontjával közösen fejleszti ki.
 
Skóciában javában tart a Zero Waste (Semmi Hulladék) program, amelynek célja a nevében hordozott cél mellett a legkülönfélébb vállalkozások támogatása a hulladékfeldolgozás megismertetése, illetve az ezzel kapcsolatos kezdeményezések támogatása céljából.
 
(A Zero Waste Scotland akcióterv lényege, hogy bebizonyítsa, képesek vagyunk végleges hulladék termelése nélkül élni, az anyag- és energiafelhasználásunk pedig nem lépi túl a fenntartható szintet – mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani.)
 
A skót kormány ugyanis célul tűzte ki, hogy a bio-üzemanyagok felhasználásának arányában a 10 százalékot kívánja elérni 2020-ra, és ugyanezen évre a széndioxid-kibocsátást több mint 40 százalékkal mérsékelni.
 
Az edie.net cikke szerint a program vissza nem térítendő pénzadományokkal támogatja azokat a projekteket, amelyek a hulladéklerakók tehermentesítésével járnak, így többek között a Tullibardine whiskygyártó kísérleti vállalkozásához is hozzájárultak 155 ezer fonttal.
 
Eddig a whiskygyártás során keletkezett szerves hulladékot művelés alatti mezőgazdasági területeken trágyaként, részben pedig állatok takarmányozására használták, de jelentős mennyiségben a tengerbe is öntötték. Ráadásul az ártalmatlanítási költségek a Pertshire-i szeszfőzdének évi negyedmillió fontját vitték el. Az újrahasznosítási technológia laboratóriumi léptékben már sikeresnek bizonyult, a következő feladat, hogy ipari méretekben is igazolják az életképességét.

süti beállítások módosítása