Peter Brabeck-Letmathe, a Nestlé felügyelő bizottságának elnöke a Kurier című lapnak adott interjújában ismét hangot adott aggodalmának, miszerint a közeljövőben világszerte az élelmiszerárak további emelkedésére lehet számítani. A korábbi cégvezető egyúttal a génmódosított alapanyagok európai engedélyezése mellett érvelt.
   
Brabeck-Letmathe szerint a 2008-as után jelenleg is egy újabb élelmiszerár-válság közepén van a világ. Mint elmondta, amíg előzőleg harminc éven át csökkentek, 2008-ban akár 300 százalékkal emelkedtek az árak.
 
"Jelenleg ismét emelkednek egyrészt a szárazság, másrészt az élelmiszer-alapanyagok bioüzemanyag-gyártásban való feldolgozásának következményeként. Már most is a válság közepén vagyunk és világos, hogy továbbra is emelkedő nyersanyag-árakkal kell számolnunk" – hangoztatta a világ vezető élelmiszer-gyártójának felügyelő bizottsági elnöke.
   
A nyersanyagár-emelkedés elsősorban az alapvető élelmiszerek árában jelenik meg, és kevésbé a feldolgozott élelmiszereknél, éppen ezért a legalacsonyabb jövedelműeket érinti a leginkább.
   
A svájci központú nemzetközi vállalatbirodalom 1997-2005 közötti vezérigazgatója kijelentette, hibás döntésnek tartja, hogy Európában nem engedélyezik a génmódosított alapanyagok élelmiszeripari felhasználását.
   
"Mindmáig a világban egy ember sem halt meg génmódosított mezőgazdasági terméktől. Ha a politikusoknak meggyőződése, hogy a géntechnológia olyan rossz dolog, akkor minden olyan országba szóló repülőjegyet, ahol széles körben elterjedt a géntechnológia használata, figyelmeztetéssel kellene ellátni" – mondta a korábbi vezérigazgató.
 

süti beállítások módosítása