Hamarosan hibrid lehet a Kamaz is

Címkék: hibrid autó

2012.08.03. 09:30

A modern világ szele elérte Oroszországot is, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium ugyanis hibrid járművek fejlesztésére írt ki tendert. A Kamaz az elsők között jelentkezett a feladatra, Oroszország első számú haszongépjármű-gyártójának ugyanis már vannak tapasztalatai e téren. Tavaly kifejlesztettek már egy hibrid autóbuszt, melynek prototípusát forgalomba is állították. A jármű 12-15%-al kevesebb gázolajjal beérte a hagyományos dízelhez képest.

Bár a hibrid teherautók és autóbuszok az akkumulátor-csomagok és az elektromotor miatt kisebb teherbírásúak, a jövő úgy tűnik, elképzelhetetlen nélkülük. Mivel Oroszországban is drágul az üzemanyag és szigorodnak a környezetvédelmi előírások, így kézenfekvő megoldást kínálnak a hagyományos robbanómotort segítő elektromos rendszerek használata.

A minél hatékonyabb előrehaladás érdekében a Kamaz a Skolkovo Foundation-nal közösen, májusban létrehozott egy fejlesztési központot, ahol a hibrid megoldásokon kívül más környezetbarát alkalmazásokon -– gázos, gáz-dízel vegyes üzemű hajtásrendszerek, lítium ion akkumulátorok -– is dolgoznak.

A Kamaz Oroszország legnagyobb járműgyártó vállalata. Központja a tatárföldi Naberezsnije Cselniben található. Nehézteherautó-gyártásban a világ 10 legjelentősebb vállalatának egyike, míg dízelmotorgyártásban a világranglista 8. helyét foglalja el. Az első teherautó 1976 februárjában gördült le a gyártósorról.

A nevét kezdetben Kam AZ-nak írták, azonban ez a szokás hamar kiment a használatból, és már több évtizede vagy csupa nagybetűvel, vagy csak nagy kezdőbetűvel írják. A cég 30 éves fennállása során mintegy 1 700 000 tehergépjárművet (melyekből 450 000 jelenleg is üzemel), 200 000 személyautót és 1000 autóbuszt szerelt össze.

 

süti beállítások módosítása