A világ legnagyobb vízerőművének mind a 32 generátora termel július eleje óta a kínai Jangce folyó Három Szorosánál. Ez az első alkalom, hogy valamennyi generátor, köztük az utolsó turbina is, amelyet idén májusban teszteltek, egyszerre működik és áramot termel – tájékoztattak a szakemberek.
 
Az áradások évszakának megérkeztével a Jangce felső szakaszán a folyó áramlásának sebessége elérte a másodpercenkénti 34 ezer köbmétert, ami indokolttá tette valamennyi generátor beindítását. A generátorok egyenként 700 megawatt (MW) teljesítményre képesek.
 
Az 1993-ban kezdett, összesen 180 milliárd jüan (28 milliárd dollár) költségű Három Szoros erőmű összesített kapacitása 22400 MW. A Jangce, amely a világ harmadik leghosszabb folyója, a Tibeti fennsíkon ered és csaknem 6000 kilométeres útja a Kelet-kínai-tengerben ér véget. Különösen középső szakasza évszázadokig rendkívül árvízveszélyes volt, kiöntött vize több százezer ember halálát okozta, sok milliót tett hajléktalanná.
 
Az erőmű másfél kilométeres szélességével és 181 méter magas gátjával 632 négyzetkilométer területű tavat duzzaszt a folyón, a maga nemében a világ legnagyobbja. Építését
 

süti beállítások módosítása