A biodízelt előállító Rossi Biofuel Zrt. 250 millió forintos beruházással metanol-visszanyerő lepárló egységet telepített komáromi üzemében. Pivoda Zoltán vezérigazgató az MTI-nek elmondta, a beruházással az évi névleges 22.000 tonnás metanol felhasználást 25 százalékkal lehet csökkenteni.

A fejlesztéshez 76 millió forint uniós támogatást nyertek el. A lepárlóegységek telepítése mellett modernizálták a technológiában a metanolt bejuttató berendezéseket is.

A Rossi Biofuel Zrt. 2008-ban avatta fel a 35 millió eurós beruházással elkészült biodízel üzemét, mely 150 ezer tonna biodízel előállítására képes és 46 főnek biztosít munkát.

A biodízel üzemanyagot repce, napraforgó és használt sütőolaj felhasználásával állítják elő, és a Mol-csoport magyarországi, szlovákiai és olaszországi finomítóiban keverik be a fosszilis gázolajba.

Magyarországon a Mol által a hagyományos üzemanyagba közel 5 százalékos arányban bekevert biodízel komponensek egyötöde a környezetet kímélően újrahasznosított sütőolajból készül.

süti beállítások módosítása