Elektromos kisteherautóval szelik át francia kalandkeresők Afrika egy részét ötezer kilométert megtéve, hogy így népszerűsítsék a megújuló energiaforrásokat. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP keretében megvalósuló projektet május elején mutatták be Nairobiban.

"Le szeretnénk számolni az elektromos autókról kialakult klisékkel" - fogalmazott Xavier Chevrin, a túra egyik - francia - résztvevője. Mint mondta, meg akarják mutatni, hogy elektromos energiával nagyméretű járműveket is lehet működtetni, helytelen azt gondolni, hogy az ezen az elven működő kocsik csak a városokra korlátozódnak.

Chevrin gyakorlottnak számít az ilyen expedíciók terén, 2010-ben rekordot felállítva ment elektromos autóval Sanghajból Párizsba, 13 400 kilométert megtéve.

Ezúttal egy Citroen Berlingóval szeli majd át Afrika egy részét. A jármű motorját a Venturi cég gyártotta. A kisteherautó a tervek szerint május 18-án indul útnak Nairobiból. Átszeli Tanzániát, Zambiát, Zimbabwét és Botswanát, majd június végén Johannesburgban köt ki.

A Citroen amúgy a francia posta szolgálatában áll, a küldetés miatt három akkumulátorral szerelték fel a szokásos egy helyett. Egy akkumulátor 500 kilométerre elegendő energiát szolgáltat, a maximális sebesség 110 kilométer per óra.

süti beállítások módosítása