Európa egyik legnagyobb energiaültetvényét telepítik a lengyel Tengermelléken, a tervek szerint az így nyert biomasszát kapcsolt villamos- és hőenergia-termeléshez (kogeneráció), valamint papírgyártáshoz is felhasználják.

Az International Paper Kwidzyn papírgyár és a Green Wood Resources Poland vállalat beruházását Lengyelország északkeleti részében valósítják meg. A tervezett 25 ezer hektáros ültetvényből eddig csaknem ezer hektáron telepítettek hibrid nyárfát.

A beruházók ezt a növényt tartják ideális nyersanyagnak a természetkímélő, kogenerációs üzemanyag előállításához, de azt is kiemelik, hogy a földek minőségét is javítja. A rendkívül gyors növésű hibrid nyárfát három-négy év után már biomasszaként lehet felhasználni a helyi papírgyár erőművében, amelyet hozzáalakítanak az új üzemanyag felhasználásához. A becslések szerint ezer hektár energiaültetvényből 100 ezer tonna biomasszát lehet előállítani.

Az ültetvényen termesztett fát cellulóz előállítására is felhasználják, de a kutatások szerint erre csak a 8-9 éves nyárfák lesznek alkalmasak. Az International Paper a világ 24 országában üzemeltet papírgyárakat, közel 70 ezer embert alkalmaz. Lengyelországi leányvállalata a legnagyobb lengyel papírgyártó cég.

süti beállítások módosítása