December végén hat új közterületi, elektromos autókat töltő kútoszlopot adtak át Budapesten. Az egyenként mintegy 5 ezer euróba kerülő töltőoszlopokat az ELMŰ-ÉMÁSZ az E-Mobility Network tagjaival közösen, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával állították fel.

A töltőoszlopok kiépítését a partnerek részben vagy teljes egészében finanszírozták. A kútoszlopok használata - tehát maga a töltés - ingyenes. Az országban közterületen összesen húsz elektromos kútoszlop van.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, támogatják az elektromos autózást, mert nagyon fontos, hogy a közlekedés okozta szennyezést mérsékelni tudják a fővárosban.

Sokak szerint az elektromos autózásnak nagy jövője van nem csak Budapesten, de Európa más fővárosában is. Ugyanakkor a magyar fővárosban még elenyésző mennyiségű ilyen autó van. Napjainkban világszerte komoly dilemmát jelent, hogy az elektromos autó a jövő megoldása-e, vagy csak az eszköztár egyik eleme.

A három fő gondot az általános forráshiány, a helyhiány, ezen belül az, hogy miképpen használják az értékes közterületeket, illetve a levegő szennyezettsége jelenti. Ugyanakkor az elektromos autózás csak ez utóbbira ad választ. 

Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke az átadón elmondta, az oszlopok megnyitása az egyik első lépés az elektromobilitás megteremtéséhez. Kifejtette, egy autó 100-150 kilométert megy egy töltéssel, s az akkumulátora három-négy óra alatt tölthető fel.

süti beállítások módosítása