Az Opel év végére tervezte az új elektromos meghajtású modellje, az Ampera bemutatását. A modell - amelytől a márka megerősödését remélték - azonban műszaki problémák miatt késik.

A világ harmadik legnagyobb energiavállalata a brit BP (British Petroleum) olajtársaság felhagy napenergetikai tevékenységével. Az 1908-ban alapított és a Londoni Értéktőzsdén is jegyzett társaság több mint 40 évre visszatekintő üzletágát főként a piacon tapasztalt túlkínálat és az ázsiai gyártók előretörése miatt döntött a tevékenység befejezéséről. Az üzletág leépítése kb. 100 munkavállalót érint.

A döntés nem hírtelen történt, hiszen a BP már 2009 elején felhagyott a napelemek gyártásával, és bezáratta számos gyárát Spanyolországban. Az akkori döntés mintegy 480 főt elbocsátásával járt.

A BP Solar szeretné rövid időn belül értékesíteni a Spanyolországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban fejlesztett, összesen 158 MW-nyi napenergia-beruházását. Ugyanakkor a BP Solar felszámolása nem érinti a BP egyéb zöld üzleti tevékenységeit, a szélenergetikai érdekeltségeit, illetve a bioüzemanyagok fejlesztését és gyártását.

A döntésben jelentős szerepet játszott, hogy a napelemek ára az elmúlt egy év során közel ötven százalékkal csökkent. Ennek köszönhetően az Egyesült Államok és Németország első számú gyártói szinte kivétel nélkül csőd-, illetve csőd közeli helyzetbe kerültek.

Szakértők szerint az iparágra jelentős hatással volt az olcsó kínai termékek megjelenése is. A nyugati gyártók szerint a kínai versenytársaik aránytalanul nagy támogatásban részesülnek. Az USA-ban éppen ezért vizsgálat indult a kínai támogatásokkal összefüggésben és a tervek szerint a kínai napelemekre (büntető) vámot vethetnek majd ki.

süti beállítások módosítása