Az amerikai filmekben a fedett autóparkolók sokszor az 1960-as évek külvárosainak képét idézik. A Connecticut állambéli Plainville-ben felépített hasonló létesítmény azonban már a jövő autóinak jelenkori „parkolója”.

A GE által felépített fedett autóparkoló ugyanis napenergiával működő, elektromos járművek töltőjeként is üzemel. Számítások szerint naponta 100 kWh elektromos energiát képes termelni, így alkalmas elektromos járművek feltöltésére is. Egy nap alatt akár 10-12 autót tud teljesen feltölteni megújuló energiával.

A GE Energy Industrial Solutions és az Inovateus Solar amerikai napenergia-hasznosító vállalat hosszabb távú együttműködési megállapodást kötött, és céljaik között a jövőben több ilyen töltőállomás építése szerepel, és nem csak az Egyesült Államokban.

A napenergiával működő elektromos-jármű töltő parkoló egyszerre ötvözi a korszerű technológiát és egyedülálló kialakítást. A töltés 6 db kettesszintű GE DuraStation1 elektromos töltőállomás segítségével történik és még a parkoló kivilágításához is marad elég energia.

A gyártók szerint a jövőben más létesítményekben is alkalmazhatják ezt az eljárást, alkalmazkodva a hely igényeihez és méreteihez.

süti beállítások módosítása