Szeptember közepén Szarvason átadták Magyarország legnagyobb biogáz-erőművét, mely akár egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátását biztosítani tudja. A GE ecomagination-tanúsítvánnyal rendelkező, három Jenbacher J416-os biogázmotor által működtetett trigenerációs (CCHP) erőmű 4,2 megawatt megújuló villamos energiát és ugyanekkora mennyiségű hőenergiát termel. A termelt energiát részben az üzem saját villamosenergia- és hőigényének kielégítésére fordítják, részben pedig értékesítik.

Az új erőmű gőzt, fűtési és használati meleg vizet, illetve hűtési hideg energiát biztosít, és nagyban elősegíti Magyarország megújuló energiatermelési céljainak elérését és az Európai Unió 20-20-20 kezdeményezésének teljesítését is. Az EU terve szerint ugyanis 2020-ra 20%-kal csökkenteni kell az energiafelhasználást, szintén 20%-kal a szén-dioxid kibocsátást az 1990-es bázisévhez viszonyítva, valamint 20%-al kell növelni a megújulók használatát. A felmérések szerint 2005-ben kevesebb, mint 7%-át adták a megújulók az Unió teljes energiafogyasztásának.

Az új trigenerációs erőművet a német BayWa r.e GmbH leányvállalata, a r.e Bioenergie GmbH építette, és a közelben (mintegy 4 kilométerre) található Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-vel szoros együttműködésben működteti.A Jenbacher-motorokat hajtó biogáz előállításához a Gallicoop biztosítja a nyers biomasszát.

Szakemberek számításai szerint a biogázt évente 22 500 tonna pulyka és szarvasmarha almostrágya, 31 000 tonna sertéshígtrágya, 47 480 tonna vegyes hulladék (vágóhídi hulladék, tejsavó és szennyvíziszap), valamint 18 000 tonna silózott cukorcirok felhasználásával, anaerob emésztés útján állítják elő.

Cserébe a hőenergia optimális hasznosítása érdekében az üzemben termelt biogázt egy speciális gázvezetéken keresztül szállítják a pulykafeldolgozóban elhelyezett Jenbacher motorokhoz. A trigenerációs rendszer által termelt hőenergiát a telephely fűtésére és hűtésére használják fel.

süti beállítások módosítása